Το στρατηγικό έργο «Διασυνοριακή Συνεργασία για Ανάπτυξη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού» με ακρωνύμιο «ΘΑΛ – ΧΩΡ»…
1η Ημερίδα Δημοσιότητας και Διαβούλευσης
«ΘΑΛ-ΧΩΡ»: Στόχος η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου Θαλασσιού Χωροταξικού Σχεδιασμού, Ημερίδα δημοσιότητας και διαβούλευσης – 30 Ιανουαρίου 2015
Με στόχο την πιλοτική εφαρμογή Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) σε Κύπρο και Ελλάδα, το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, υπό την ιδιότητα του ως Επικεφαλής Εταίρος, και οι εταίροι του από Κύπρο και Ελλάδα, υλοποιούν το έργοΔιασυνοριακή Συνεργασία για Ανάπτυξη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού με ακρωνύμιο «ΘΑΛ – ΧΩΡ».Οι στόχοι και η πρόοδος των δράσεων του έργου παρουσιάστηκαν σε ημερίδα δημοσιότητας την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015 στο Poseidonia Beach Hotel στη Λεμεσό. Σε χαιρετισμό του, ο Αν. Διευθυντής του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Ανδρέας Ι. Χρυσοστόμου, σημείωσε ότι το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, ως η αρμόδια αρχή για ανάπτυξη ΘΧΣ στην Κύπρο, αποδίδει μεγάλη σημασία στο έργο καθώς, μέσω των πιλοτικών του δράσεων, θα αποκτηθούν εμπειρίες, θα αναπτυχθούν μεθοδολογίες και θα εντοπισθούν ελλείψεις και κενά τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν το Κράτος προχωρήσει σε ολοκληρωμένο και καθολικό εθνικό ΘΧΣ. Ανέφερε ακόμη πως αρχίζει μια περίοδος διαβούλευσης με φορείς, ΜΚΟ, επαγγελματικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις που ασχολούνται ή δραστηριοποιούνται στη θάλασσα για την πιλοτική ανάπτυξη ΘΧΣ και ετοιμασία θαλάσσιων χωροταξικών σχεδίων.
Οι λειτουργοί που συντονίζουν το έργο εκ μέρους του Επικεφαλής Εταίρου, παρουσίασαν το πλαίσιο του ΘΧΣ και τις ενέργειες που γίνονται σε σχέση με την εφαρμογή του σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων και των προνοιών της Οδηγίας 2014/89/ΕΕ για θέσπιση πλαισίου για το ΘΧΣ. Επισημάνθηκε ότι έχει θεσπισθεί Ομάδα Εργασίας για το ΘΧΣ με σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για την ανάπτυξη και εφαρμογή εθνικού ΘΧΣ. Η Ομάδα Εργασίας στην οποία συμμετέχουν όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Κράτους, συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση του έργου «ΘΑΛ-ΧΩΡ». Ακολούθως, παρουσιάσθηκαν με λεπτομέρεια οι στόχοι του έργου και οι ενέργειες και δράσεις που υλοποιούνται στα πλαίσια του έργου. Οι στόχοι του έργου περιλαμβάνουν την προετοιμασία της Κύπρου και της Ελλάδας να εφαρμόσουν το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο μέσα από την ανάπτυξη μεθοδολογίας και κατάλληλου πλαισίου εφαρμογής ΘΧΣ. Γι’ αυτό τον λόγο, το έργο προβλέπει την πιλοτική εφαρμογή ΘΧΣ και την ανάπτυξη θαλάσσιων χωροταξικών σχεδίων σε επιλεγμένες περιοχές. Επίσης, το έργο επιδιώκει την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των αρμοδίων υπηρεσιών, με την αναβάθμιση των γνώσεων, των εργαλείων και των διαδικασιών που σχετίζονται με το ΘΧΣ.
Το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας παρουσίασε τα αποτελέσματα της συλλογής των δεδομένων και δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα στη θάλασσα και στις παράκτιες περιοχές, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου παρουσίασε χάρτες που αποτυπώνουν την πυκνότητα των θαλάσσιων δραστηριοτήτων ανά περιοχή ενώ από κοινού με το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσίασαν πίνακα συγκρούσεων και συμβατοτήτων των θαλάσσιων δραστηριοτήτων.
Το έργο εξελίσσεται με μεγάλη επιτυχία και εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων. Αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Το εταιρικό σχήμα του έργου αποτελείται από το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας (Επικεφαλής Εταίρος), το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Δράσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Η πράξη συγχρηματοδοτείται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και κατά 20% από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.