Skip to content

IMG_2550

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29 και την Παρασκευή 30 Μαΐου, 2014, στο ξενοδοχείο Κούριο στη Λεμεσό, η εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013, Διασυνοριακή Συνεργασία για Ανάπτυξη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού “ΘΑΛ-ΧΩΡ”» (ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΕΡΓΟ). Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και κατά 20% από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.
.
Επικεφαλής εταίρος του προγράμματος, συνολικού προϋπολογισμού 3,5 εκ. ευρώ, είναι το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων. Στο πρόγραμμα μετέχουν ως εταίροι το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας του Υπουργείου Εσωτερικών, το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής (ΠΟΜΗΓΕ) του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Διόφαντο Χατζημιτσή, το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου) και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) είναι ένα από τα κύρια οριζόντια εργαλεία εφαρμογής της ΟΘΠ. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕπ) υιοθέτησε, το Νοέμβριο του 2008, έναν Οδικό Χάρτη για το ΘΧΣ, όπου ορίζονται 10 βασικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν το ΘΧΣ των κρατών μελών (κμ). Σε πιο πρόσφατη ανακοίνωση της, το Δεκέμβριο του 2010, η ΕΕπ επικαιροποίησε τον εν λόγω χάρτη και προανάγγειλε την ανάληψη περαιτέρω ενεργειών για το ΘΧΣ.

Το έργο, το οποίο ενσωματώνει τις εθνικές όσο και τις ευρωπαϊκές επιταγές για την ανάπτυξη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ), επικεντρώνεται στην εκπόνηση κοινής μεθοδολογίας/διαδικασίας ΘΧΣ, με πρόνοια πιλοτικής εφαρμογής για ανάπτυξη θαλάσσιων χωροταξικών σχεδίων σε επιλεγμένες περιοχές.

Σκοπός του προγράμματος είναι η από κοινού ανάπτυξη μεθοδολογίας, διαδικασίας και κατάλληλου πλαισίου εφαρμογής Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού. Η μεθοδολογία θα βασιστεί στην πιλοτική εφαρμογή χωρoταξικών σχεδίων σε επιλεγμένες περιοχές και των δυο χωρών, λαμβανομένων υπόψιν των βασικών αρχών του ΘΧΣ. Αναμένεται ότι οι εργασίες του προγράμματος θα βοηθήσουν στην ανάδειξη των υφιστάμενων προβλημάτων και εμποδίων τα οποία θα τεθούν προς επίλυση, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο, ευέλικτο και αποτελεσματικό μεθοδολογικό εργαλείο που θα εξυπηρετεί τους στρατηγικούς στόχους και των δύο χωρών σε θέματα ΘΧΣ.

Παράλληλα, το έργο θα συμβάλει στη δημιουργία των προϋποθέσεων σε Ελλάδα και Κύπρο για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου στον τομέα του ΘΧΣ, καθώς και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των αρμοδίων υπηρεσιών, με την αναβάθμιση των γνώσεων, των εργαλείων και των διαδικασιών παρέμβασης σε θέματα ΘΧΣ. Σημαντική επίσης θα είναι η συμβολή του έργου όσον αφορά τον προσδιορισμό αναπτυξιακού δυναμικού για την προώθηση της αειφόρου θαλάσσιας ανάπτυξης (Blue Growth), καθώς και την ανάδειξη της εικόνας των δύο κρατών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για θέματα που σχετίζονται με τη θάλασσα και γενικότερα με την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική, με απώτερο στόχο την ενίσχυση του ρόλου τους στη διαμόρφωση μελλοντικής μακρο-περιφερειακής στρατηγικής (macro-regional strategy) στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. ]

Το ΤΕΠΑΚ θα συνδράμει στην ανάπτυξη ενός δυναμικού WEBGIS στο οποίο το Τμήμα Ναυτιλίας θα μπορεί να διαχειρίζεται όλη την πληροφορία σχετικά με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό σε εθνικό επίπεδο. Σημαντικό να αναφερθεί είναι ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός περιλαμβάνει τις ΑΟΖ και την παράκτια δραστηριότητα της Κύπρου.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε περίοδο 20 μηνών με κοινές δράσεις και ενέργειες που θα λάβουν χώρα και στις δύο χώρες. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 3, 500, 000 ευρώ και για το ΤΕΠΑΚ 500, 000 ευρώ

Back To Top